Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski”

0
835

Teatrul National de de Operă şi Balet “Oleg Danovski” a fost înfiintat în 2004, prin reorganizarea institutiilor existente la acea data, Teatrul de Opera, Balet si Simfonic „Oleg Danovski” si-a câstigat înca din primul moment notorietatea, prin profesionalism si atractivitatea programelor stagiunii muzicale.

Alcatuit din Compania de Opera si Simfonic si Compania de Balet, Teatrul „Oleg Danovski” si-a propus sincronizarea si conlucrarea directa a celor trei companii în spectacole de anvergura sustinute atât în Constanta, cât si în orasele judetului, ducând astfel mesajul „Marii Muzici” în tinutul Dobrogean, tranformându-l din tinut al vacantelor în „Forum cultural”.

Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” beneficiaza în toate compartimentele de un potential artistic de mare valoare, ceea ce a facut ca politica repertoriala sa cunoasca un mare reviriment.

Au fost realizate premiere cu spectacolele: „Liliacul de J. Strauss (în limba româna), „Don Giovanni”si „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart; baletele : „Giselle” de A. Adam, „Viata de artist” pe muzica lui J. Strauss „Peer Gynt” – muzica E. Grieg, coregrafia Gh. Koftun; „Max si Moritz” – colaj coregrafic în viziunea coregrafica a lui Godrun Schwartz. si nenumarate Concerte simfonice.

 

S-au întarit legaturile artistice nationale prin conlucrarea cu Academiile de Muzica, a caror absolventi au fost invitati sa concerteze ca solisti instrumentisti sau solisti vocali, în opere sau lucrari vocal – simfonice; cu institutiile de opera din tara: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov si Craiova – a caror prim solisti au fost invitati sa interpreteze roluri principale în spectacole de opera: Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Barbierul din Sevilla, Tosca, Madama Butterfly s.a., ducând astfel mesajul artistic constantean în întreaga tara.

Multe din spectacolele de opera, balet si concerte simfonice au fost transmise integral pe posturile locale si nationale de televiziune.

Stagiunea camerala a teatrului a însemnat pentru prima data conlucrarea cu Uniunea de Creatie a Interpretilor din România în recitaluri instrumentale, vocale si corale.

Au fost întreprinse de catre Compania de Balet turnee în tara (în aproape toate orasele mari) si strainatate: Germania (2004, 2005, 2006), cu spectacolele: „Cei trei muschetari”, „Lacul lebedelor”, Spargatorul de nuci” si de Compania de Opera, în Germania (2005) cu spectacolele: „Liliacul”, „Rigoletto”, si „Don Giovanni”, Spania (2006), „Madama Butterfly” si „Nunta lui Figaro” Olanda (2007).

Stagiunea Estivala pe care institutia noastra o prezinta pe scenele în aer liber din statiunea Mamaia; „Seara vieneza, „Opera si opereta în concert”, „Broadway to night”, „Cei trei muschetari”, „Viata de artist” se bucura de o larga audienta si de mare succes la public si critica de specialitate.

Pentru perioada imediat urmatoare Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” va propune publicului premiere cu opereta „Vaduva vesela”de F. Lehar, opera „Carmen” de G. Bizet, spectacolul pentru copii „Soldatelul de plumb” pe muzica lui D. Capoianu, Concerte educative pentru elevi, reluarea spectacolelor din repertoriul deja existent: „Bal mascat” si „Nabucco” de G. Verdi , „Elixirul dragostei” de G. Donizetti si Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni; concerte simfonice cu invitati de prestigiu si repertoriu de mare popularitate.

 

Str. Mircea cel Batran nr. 97 900592, Constanta, Romania

Secretariat: 004.0241.480300, Email: operacta@yahoo.com