Frumoasa din padurea adormita

0
1976

Frumoasa din padurea adormita

 

Balet în trei acte şi şase tablouri; Muzica: Piotr Ilici Ceaikovski

Coregrafia originală: Marius Petipa

Premiera mondială: 3 ianuarie 1890, Teatrul Mariinski

 

 

 

“Subiectul este atât de poetic, atât de apt pentru muzică, încât m-a pasionat şi am compus baletul cu acea căldură şi plăcere care condiţionează întotdeauna calităţile unei creaţii.” P.I. Ceaikovski

Baletul „Frumoasa din pădurea adormită” se bazează pe o creaţie a povestitorului francez Charles Perrault, scrisă în secolul al XVII-lea si prezinta povestea printesei Aurora, care la nastere este victima unei vraji facuta de zana cea rea, Carbosse, care spune ca printesa va muri intepandu-se intr-un fus atunci cand va implini 16 ani.

Totusi, zana Liliac reduce partial blestemul, schimband moartea intr-un somn profund care va dura 100 de ani pana cand printesa va primi un sarut din dragoste de la un print. Anii trec si, intr-adevar, Aurora in ziua in care implineste 16 ani se inteapa intr-un fus si adoarme. Zana Liliac vrajeste palatul si toata suflarea adoarme. Astfel, tristetea tuturor pentru tanara printesa, dispare intr-un somn adanc. Baletul este o poveste romantica plina de delicatete a printesei Aurora si a printului Désiré / Florimond, in care intunericul este invins de fortele luminoase ale iubirii, prieteniei si puritatii sufletesti.

Coregrafia de altfel prezinta multe provocari pentru dansatorii principali si solisti dar si pentru ansamblu. Rolul Aurorei ca si coregrafie este printre cele mai complexe roluri feminine, pentru ca cere o abilitate atletica extraordinara dar si o tehnica de mare acuratete.

Autor: Sena Georgiana Vladoiu (Sena Studio Balet), 18 ian. 2013 

Multumesc pentru colaborare, Sena! BaletRomania

 

Frumoasa din Padurea Adormita, Kirov Ballet, 1989

 

Actul I

Intreaga curte a regelui Florestan este însufleţită de vestea naşterii printesei mult aşteptate. Maestrul de ceremonii Catalabutte trimite pajii în toate colţurile lumii să invite nobilii la sărbătoare, anunţându-i că regina a adus pe lume o fetiţă care va purta numele de Aurora.

Are loc sarbatoarea botezului la care sunt invitate cele cinci ursitoare, conduse de Zâna Liliacului, îi hărăzesc fiecare fetiţei câte o calitate deosebită. Furioasă că fusese uitată, Zâna Carabosse năvăleşte în sală cu suita ei întunecată. Ca să se răzbune, ea îi prezice prinţesei că va muri la cea de-a 16-a aniversare, înţepându-se cu o andrea. Zâna Liliacului nu poate înlătura blestemul, dar îl îndulceşte: Aurora va adormi doar, timp de 100 de ani, până când un prinţ o va trezi din somn cu un sărut. După plecarea ursitoarelor, regele cheamă straja şi-i dă poruncă să vestească în toată ţara că, începând din acea zi, în fiecare an, în ziua aniversării Aurorei, nimeni nu va avea voie să lucreze cu fusul sau andrelele.

Actul II

Anii trec si in cele din urma ziua in carea Aurora implineste 16 ani soseste. Are loc o mare petrecere la palat. Aurora este curtată de peţitori şi dansează cu patru cavaleri. Un grup de ţărăncuţe îi oferă un buchet de flori. Una dintre ele este Carabosse. Fără să bănuiască nimic, Aurora primeşte darul lor, se bucură şi arată florile invitaţilor. Deodată, spre marea spaimă a întregii curţi, Aurora se înţeapă în andreaua ascunsă între florile aduse de Carabosse şi îşi pierde cunoştinţa. În acest moment, vrăjitoarea apare sub adevărata ei înfăţişare, strălucind de satisfacţie că şi-a putut duce la îndeplinire prezicerea. Aurora, aparent fără viaţă, este întinsă pe patul pe care va dormi o sută de ani, după cum vine să reamintească Zâna Liliacului, care aşterne somnul peste întregul ţinut.

Actul III

Intr-un castel îndepărtat, Prinţul Désiré visează la ziua când îşi va găsi aleasa inimii, înconjurat de nobili şi doamne, se pregăteşte pentru vânătoare. Visător, prinţul păşeşte agale. În faţa ochilor îi apare Zâna Liliacului, care îi destăinuie povestea Frumoasei din Pădurea Adormită şi îl face să trăiască mirajul întâlnirii cu aceasta, înconjurată de Nereide, zânele pădurii. Prinţul o roagă să-l conducă la palatul prinţesei din pădurea fermecată…

Printul Désiré o înfruntă pe Carabosse, care străjuieşte la porţile palatului, iesind invingator. Pătrunde apoi in linsitea palatului . În iatacul ei, o găseşte pe însăşi prinţesa Aurora şi, apropiindu-se , o sărută, vrăjit de frumuseţea acesteia. De îndată totul revine la viaţă, iar Regele, recunoscător, îi oferă mậna fiicei sale. Are loc marea petrecere a nuntii, la care sunt invitate si personaje de basm cum ar fi Motanul Încălţat, Pasărea Albastră şi Prinţesa Florina, Scufiţa Roşie şi Lupul. Toată lumea dansează, dar cei mai fericiţi sunt tinerii miri, care îşi exprimă dragostea într-un pas-de-deux deosebit de romantic!