Francesca Velicu este o invingatoare

0
1878

„Pentru dans las orice la o parte.”  Francesca Velicu

Artist al English National Ballet din august 2016

Francesca este unul dintre copiii de elită ai României şi reuşeşte, de fiecare dată, să ne reprezinte cu demnitate şi onoare indiferent la ce competiţie participă. Este o bucurie să vezi performanţele scenice ale Francescăi, reuşita sa însemnând însă ani şi ani de muncă, sacrificii, înnobilate de talentul său ieşit din comun.

Cum spuneam şi acum un an şi jumătate Francesca are un loc binemeritat în BaletRomânia, este unul dintre copiii pe care îl apreciez din tot sufletul. Nici nu ai cum altfel. E de ajuns să o priveşte pe Francesca dansând şi zâmbind! 

Mulţumesc mult Franci, ţie şi părinţilor tăi care îţi sunt alături şi care au creat o legătură permanentă cu Balet România.

 

Aici este o fereastră către tine şi către lumea baletului. O fereastră pe care intră soarele care-ţi zâmbeşte atât de frumos, copil minunat! 

Balet Romania, 19 Ian 2012

 

 

 

 

 

 

Are 15 ani, este eleva a liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti, studiaza dansul clasic la clasa profesor  Ana Caraianopol.

A inceput studiile de balet la varsta de 3 ani la scoala „Educa”, iar  doamna profesor Jaqueline Bratu i-a insuflat dragostea pentru dans si i-a dat ocazia prin spectacolele minunate ale scolii sa simta  bucuria de a fi pe scena.

Odata cu dansul a inceput studiul muzicii (a absolvit cu premiul II  Scoala de Muzica nr. 5, sectia pian, la clasa prof. dr. Marina Dragomirescu) si al picturii (a absolvit  cursuri de specialitate organizate de Galeria Basil din Bucuresti unde a studiat tehnici de pictura, creion, point seche, pictura pe sticla, timp de 4 ani), dar a invins dansul, pentru care a  lasat orice deoparte.

 

Este colaborator al Operei Nationale din Bucuresti in spectacolele Corsarul si Alba ca Zapada din anul 2008.

 

STUDII SI PERFORMANTE   (2008 – 2013)    

 • Colaborare cu domnul Bogdan Nicula, solist la Ballet am Rhein, Dusseldorf, Germania, pentru momentul coregrafic  Flash. STOP prezentat in cadrul Galei Liceului de Coregrafie, la Opera Nationala Bucuresti, 30 mai 2013
 • Studii anuale de balet clasic cu maestra coregrafa Alice Necsea de la Opera de Stat din Viena, intre 2008 si 2013
 • ESDU Dancestar România Open – Bucureşti, martie 2012, locul 2 şi calificare pentru ESDU DANCESTAR World Dance Masters, Porec-Croaţia, mai 2012
 • Youth America Grand Prix 11-13 noiembrie 2011 – clasificare in Top 12 Europa
 • Bursa oferita de YAGP si Russian American Foundation la Bolshoi Summer intensive, Connecticut, USA, iulie 2012
 • Diploma pentru merite deosebite la specialitate – Liceul de coregrafie “Floria Capsali” – iunie 2011
 • Olimpiada Nationala de Coregrafie Timisoara aprilie 2011- mentiune I
 • Olimpiada Municipala de Coregrafie Bucuresti februarie 2011- premiul I
 • Concursul de dans “Dance star” – iunie 2008- premiul I
 • Concursul de solfegistica Bucuresti – 2004-locul II;2005-locul II, 2006-locul III, 2007-locul III
 • Concurs “Cel mai talentat impresionist” Bucuresti – august 2010-premiul I            

UPDATE 13.07.2012

În perioada 6 – 9 iulie 2012 s-a desfasurat la Sibiu Concursul Internaţional de Dans Clasic şi Contemporan “WBC OPEN ROMANIA”, organizat în colaborare/parteneriat cu Central Florida Ballet. În cadrul acestui concurs au participat: 
– elevi cu vârsta între 9 – 18 ani; 
– studenţi şi balerini profesionişti cu vârsta maximă de 26 ani.
Francesca a concurat la categoria “Introductive” (9 – 13 ani) obtinind cea mai mare nota acordata de juriu in ambele zile de concurs (9.30). S-a clasat pe locul 1, fiind recompensata cu medalia de aur la aceasta categorie de varsta si primind invitatia de participare la finala concursului  in Orlando, Florida, SUA, mai 2013.

UPDATE 25.09.2012

In perioada 25 iulie – 05 august 2012,  Francesca a participat la cursul de vara organizat de Bolshoi Ballet Academy si Russian American Foundation in Middlebury, Connecticut, Statele Unite ale Americii. Urmare a absolvirii acestui stagiu, a talentului si tenacitatii de care a dat dovada, Francesca a primit din partea Academiei de Ballet Bolshoi din Moscova invitatia si acceptul de a se pregati timp de un an in cadrul acestei prestigioase scoli de balet mondiale.

Selecţiuni din Gală

UPDATE 26.11.2012

“Youth America Grand Prix” este unul din cele mai mari concursuri internationale de balet organizate in intreaga lume, deschis studentilor de toate naționalitățile cu varste cuprinse intre 9 si 19 ani.Lansat in 1999 de doi fosti dansatori de renume mondial ai Bolshoi  Ballet, Larissa și Saveliev Gennadi, YAGP este, de asemenea, o organizatie non-profit creata cu misiunea de a oferi oportunități extraordinare educaționale și profesionale pentru tinerii dansatori, acționând ca o piatră de temelie pentru o carieră profesională dedans. Inca de la infiintare, YAGP a devenit un loc de întâlnire cunoscut pe plan internațional pentru studenți și profesori de dans, oferind posibilitatea de a face schimb de idei, împărtăși din experiența lor și de a fi la curent cu cele mai noi abordari ale baletului clasic si dansului contemporan.

La semifinala pe Europa desfasurata la Paris intre 16 si 20 noiembrie 2012, Francesca a ocupat locul 2 la categoria “Junior”, dintr-un numar de peste 120 de concurenti din Europa si nu numai! Din partea Academiei de dans Princess Grace din Monaco a primit acceptanta pentru summerul Academiei din iulie 2013.

Harlequinade , Paris 2012, silver medal – Junior category 

 UPDATE 23.06.2013

La Olimpiada Nationala de Coregrafie desfasurata la Cluj Napoca intre 1 si 3  aprilie 2013 a obtinut locul I , clasa a IX -a, sectiunea dans clasic, din partea juriului format din dna Simona Noja, director al Scolii de balet a Operei de Stat din Viena, dl.Alin Gheorghiu, sef al Companiei de balet la Opera Nationala Bucuresti, dna Elisabeta  Lux sef al Companiei de balet la Teatrul de Opera si Balet  „Oleg Danovski ”Constanta.

 

 

 

 

 

 

Harlequinade variation – Olimpiada Cluj

Kitri variation –Olimpiada Cluj

 

Urmare obtinerii locului 2 la YAGP Paris, Francesca a fost invitata sa participe la finala concursului care a avut loc la New York , intre 12 si 18 aprilie 2013. In finala au participat aproximativ  500 concurenti, in special din USA, America de Sud si Asia. Datorita prestatiei din Finala, Fundatia Ruso Americana RAF, partener al Academiei de balet Bolshoi din Moscova, i-a oferit bursa de studiu pentru cursul intensiv al Academiei care va avea loc la New York, in perioada 15 iulie – 3 august 2013.

UPDATE 23 februarie 2014

La sfarsitul cursului a fost invitata sa devina eleva a prestigioasei Academii de Balet Bolshoi din Moscova, astfel ca din toamna anului 2013 Francesca urmeaza cursurile academiei moscovite.

Un interviu cu Francesca Velicu puteti citi aici: http://adevarul.ro/educatie/scoala/balet-1_530712f1c7b855ff5688c1f2/index.html

 

„ Looking for something”, New York, Finala YAGP –  coregrafia si pregatirea Corina Dumitrescu, prim balerina a Operei Nationale Bucuresti 

          

Update martie 2016 Francesca pentru Baletromania, Debut la numai 17 ani pe scena Operei Nationale Bucuresti

Update iunie 2017

– Mireasa Mazurca in Lacul lebedelor, ONB martie 2016;

– Dama de companie in Manon, spectacol premiera in Romania, aprilie-mai 2016;

– final de stagiune cu rolul titular in Tema si variatiuni , coregrafia George Balanchine, spectacol pregatit de Patricia Neary, stea a New York City Ballet, una din muzele celebrului coregraf

tema si variatiuni

Stagiunea 2016-2017:

– artist al English National Ballet din august 2016 (https://www.ballet.org.uk/people/francescavelicu/)

– artist in Spotlight, decembrie 2016 (https://www.ballet.org.uk/blogdetail/1-minchatfrancescavelicu/)

Spectacole in care a dansat pana acum:

 • Giselle, coregrafia Akram Khan
 • Spargatorul de Nuci, coregrafia Wayne Eagling
 • Giselle , coregrafia Mary Skeaping,
 • Le Corsaire , coregrafia Anna-Marie Holmes
 • The Rite of Spring , coregrafia Pina Baush, rolul central, The Chosen One

the rite of spring

Mai jos, cateva cateva din zecile de review-uri excelente pentru Francesca:

http://dancetabs.com/2017/03/englishnationalballetpinabauschwilliamforsythehansvanmanenbilllondon/

https://www.thetimes.co.uk/article/danceenglishnationalballetatsadlerswellsj3sbxrw20#_=_

http://londondance.com/articles/reviews/englishnationalballetandmdashpinabauschwilli/

http://seenandheardinternational.com/2017/03/youngenglishnationalballettalentimpressesinbauschforsytheandvanmanenchoreography/

https://www.theguardian.com/stage/2017/mar/24/englishnationalballetreviewpinabauschriteofspringsadlerswells

– Aprecieri despre interpretarea Francescai in acest rol au aparut in revistele  Dance Europe (mai, Londra), Dance Magazine (mai, Japonia), Dancing  times (mai, Londra).

– Septembrie 2016 – interviu Radio Romania International

August 2017 – turneu in Japonia (cu Corsarul si Coppelia) si Romeo si Julieta

Acest articol a fost reeditat în 25 iunie 2013; ultima actualizare 24 iunie 2017. 

Alexandru Marinescu