Workshop de balet cu Jacques Marsa

0
613

La Sylphide Studio Dans este organizatorul unui eveniment remarcabil pentru România. Permanent preocupată de dezvoltarea şcolii româneşti de balet, Maestra Lorelei Bari reuşeşte să strângă mereu în jurul ei coregrafi şi profesori români valoroşi din lumea baletului. Dar viziunea Maestrei nu are ca reper numai interesele naţionale în educaţia prin balet ci şi dimensiunea transnaţională având în permanenţă contacte şi schimburi de experienţă cu şcoli de balet din întreaga lume. Acum avem bucuria de a-l vedea la lucru, alaturi de noi, pe Maestrul de balet Jacques Marsa, o personalitate remarcanta si cu o viata dedicata baletului.

Evenimentul din 2-3 februarie 2013 este cu atât mai important cu cât micii balerini români nu au foarte des posibilitatea participării la astfel de workshopuri. Acum au această şansă şi aceasta nu trebuie pierdută! 

 

 

Dar cine este Jacques Marsa?

Castigator al premiului 1 al Conservatorului National Superior de Muzica si Dans de la Paris, Jacques Marsa a fost balerin-solist al Operei Nationale din Paris sub directia doamnei Claude Bessy. 

Inca de atunci organiza spectacole si festivaluri la Arles, Nimes, Nisa, Sete, Narbonne, Menton, Dax, etc invitand personalitati din lumea dansului precum: Claire Motte, Georges Piletta –  stele ale Operei din Paris, dar sip e Claude Devulpian, Florence Vlerc, Richard Duquesnoy, Josselyn Bosser, Martine Vuillermoz, Guy Vareilhes, etc. 

In 1974 infiinteaza propria companie  – Horizons Danse Companie – formata din 12 dansatori dintre care o amintim pe Dominique Bagouet ca solista. 

Cu acesta companie participa la numeroase festivaluri (ca de exemplu Festival du Theatre des Champs Elysees – director artistic Youli Algaroff) 

In 1976 devine solist si maestru-pedagog la Opera din Strasbourg sub conducerea lui Peter Van Dyck 

In 1979 este invitat ca maestru de balet si professor la Companie du Ballet de Bale – directia artistica Heinz Spoerli 

In 1981 infiinteaza propria scoala de balet la Verneuil sur Seine 

In 2000 colaboreaza cu MAURICE BEJART la punerea in scena a baletului “l’Enfant Roi” la castelul Versailles 

Jacques Marsa este profesor – invitat in numeroase si prestigioase scoli si companii de dans din care amintim:

  • Ecole superieure de Cannes Rosella Highower                    
  • RUDRA BEJART LAUSANNE
  • Ecole Royale de Ballet d’Anvers
  • Ecole Superieure de Ballet contemporain de Montreal
  • Ecole superieure de Ballet de Quebec
  • Ballet Jazz de Montreal
  • Jeune Ballet du Quebec