Prix de Lausanne. C’est un rêve….

0
1373

„Dans le monde de la danse, le Prix de Lausanne est synonyme d’excellence.” arteCONCERT

Maurice Béjart – „pictorul” şi jumătatea de inimă a primilor paşi ai conceptului Prix de Lausanne, fondator al  Béjart Ballet Lausanne, una din cele mai prestigioase şi de succes companii de dans din întreaga lume, înfiinţată în 1987, şi al L’Ecole-Atelier Rudra-Béjart înfiinţată în 1992, celebră şcoală de dans profesionist.

1973 – anul în care un industriaş elveţian, Philippe Braunschweig, soţul unei simple dansatoare de origine rusă este hotărât să susţină tinerii dansatori provenind din regiuni mai defavorizate din punct de vedere economic şi cultural să acceadă la programe cu adevărat profesionale. Pasiunea pentru dans, pasiunea pentru o femeie dansatoare, spiritul de întreprinzător şi viziunea au adus la un loc un om înstărit şi un întreg format dintr-un El şi Ea. El, Maurice Béjart, Ea, Rosella Hightower – cei care au însufleţit primele reguli ale unui concept care, iată, după aproape jumătate de secol este reperul suprem de artă – baletul clasic şi baletul contemporan pe aceeaşi scenă chiar dacă, esenţa, fie şi cu acel imaginar 10% în plus, este miraculosul balet clasic. De ce clasic? Pentru că, aşa cum am mai spus, nu există în exprimarea umană ceva mai apropiat de Dumnezeu. Baletul clasic, exprimat ideal întru perfecţiune, este cea mai frumoasă imagine pe care o poate percepe omul. Pentru asta puţini, extrem de puţini sunt hărăziţi! E ca şi când ai căuta steaua ta între infinite stele. E ca şi când ai încerca să înţelegi ce e dincolo de înţeles. Aşa că… mai bine priveşti şi urmăreşti trupurile şi miraculoasa atitudine şi prea plina inimă care le îmbracă în mod unic.

Prix de Lausanne este un fel de examen al vieţii şi al carierei. Nu poate lipsi din orizontul celor care sunt predestinaţi să păşească aici. Nu este un simplu concurs, nici pe departe (!), ci este o permanentă şi efervescentă bază de preselecţie şi selecţie a celor mai buni dintre cei buni. În fiecare fază a concursului, Juriul „citeşte” fiecare gest, comportament, atitudine, mişcare şi evoluţie. Notează şi cugetă. Apreciază, evaluează şi hotăreşte…Mai mult decât atât reprezintă prin rigorile regulamentare şi prin incredibilul istoric un examen nu numai profesional, ci o testare aş spune… psiho-socială-culturală. Este genul de concept care urmăreşte nu numai o evoluţie de 2-3 minute ci fiecare pas premergător, fiecare expresie a trupului şi a spiritului. Eu aşa îl percep şi despre asta vorbesc oameni care ştiu cu adevărat ce înseamnă şcoala, viaţa grea, truda, culisele şi scena. Scopul „concursului” nu este o medalie sau o diplomă, este însăşi definirea ori fundamentul unei viitoare cariere. Eşti observat, eşti ales, eşti „păstrat”! Ai dreptul de a alege şi de a fi ales, dar nu oricum, nu precum o marfă, ci precum o nestemată!

Prix de Lausanne nu semnifică emoţia focalizată pe un obiectiv de podium al unei competiţii clasice, ci reprezintă emoţia supremă a alegerii viitorului tău şi al întâlnirii cu destinul tău…

Asta am încercat în urmă cu 13 ani, dar şi mai apoi an de an, să transmit unui copil şi nu numai… Lui. Am fost ori nu înţeles…, împlinirea ori nu a destinelor îmi va fi dezvăluit dacă un vis transmis cu palmele şi sufletul unui copil, preluat şi strâns în braţe, muncit şi răs-muncit va fi ori nu dăruit, Lui însuşi şi… Vouă!

Există undeva, Sus, un ceas ale cărui aripi bat în ritm de secundă grea şi udă, atârnând atât de greu încât, cu nerv…, capilare-n trup şi fibre mii-sângerii le înfierbântă. Ceas cu ceas, zi cu zi, inima bate în ritm de clasic clopot. Acum visând spre-al magicului de mâini înfierbântate-n ropot… Sau ale dragilor părinţi lăcrimând şi suferind pentru fiecare secundă de trudă, de rugă şi de împlinit vis, în ani şi ani de zile scris.

Acest articol reprezintă o metaforă a baletului clasic sălăşluit între „zidurile” Prix de Lausanne, iar nu o clasică şi banală critică de artă. Priviţi-l, citiţi-l şi încercaţi să transmiteţi generaţiei de azi nu numai formala educaţie ci şi „poezia baletului clasic”. Altfel spus… precum mereu am spus: „Atitudinea este cheia către Împărăţia Visurilor, către împlinirea destinului tău, al tău şi multora ca tine”. Alexandru Marinescu, BaletRomania – 30.10.2019