Kibyusa Alice Forcos – pasărea Phoenix a baletului

0
969

Zi de zi imi dau seama ca pasiunea, iubirea mea pentru balet este nemarginita, ca fiecare minut petrecut exersand este o placere si imi dau seama cat de mult adevar strapung cuvintele Marthei Graham, care afirma ca ,,dansatorii exelenti nu sunt buni din cauza tehnicii lor, sunt buni din cauza pasiunii lor”. Kiby

Eiii, iată…. dacă până acum vorbeam de copii sau evenimente care ne fac să fim mândri şi care reprezintă şcoala românescă din oraşe de referinţă şi cu tradiţie precum Constanţa, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu sau Timişoara, acum descopăr cu mare bucurie că şi în Bacău există oameni dedicaţi artei baletului. Caracteristica lor principală este modestia, în sensul bun şi frumos al cuvântului dar şi sensibilitatea şi pasiunea pentru balet. Nu s-au remarcat poate până acum pentru că au tăcut, însă participarea elevilor din Bacău la concursurile din acest an s-a făcut fără îndoială remarcată. Aici există cel puţin suportul moral necesar pentru copiii talentaţi, există ambiţie, motivaţie şi planuri de viitor. Kiby este unul dintre copiii de elită pentru care nu exista graniţe şi face astfel din balet o metaforă a iubirii nemărginite, a plăcerii şi bucuriei de a dansa şi a perseverenţei pentru izbândă. Kiby are o şansă în Budapesta, acolo i se întinde o mână şi este primită ca o prietenă. Imaginea pe care ne-o prezintă Kiby, aceea a prieteniei, a echipei nu este decât un exemplu al unei altfel de înţelegeri a muncii şi educaţiei pentru performantă şi, de ce nu, un foarte bun exemplu pentru reprezentanţii şcolii româneşti. Chiar dacă azi sau mâine gândurile şi ambiţiile Kibyusei nu vor mai fi acasă, în România, loc în care mai degrabă talentele si valorile nu reprezintă un motiv de bucurie decât atunci când sunt remarcate la nivel european sau mondial iar apoi sunt preluate în mass media naţională cu „surle şi trâmbiţe”, cu siguranţă numele ei va rămâne aici, in Balet România, iar de-a lungul anilor poveştile şi performanţele acestui frumos copil vor fi rămas într-un vis, acela al copiilor de elită ai României valorizaţi aşa cum se cuvine.

Kiby este simbolul păsării Phoenix întrucât reprezintă unul dintre puternicele motive pentru renaşterea baletului, pentru trecerea prin probe de „foc” într-o societate ale cărei preocupări fundamentale sunt departe de artă şi, totodată, Kiby este una dintre stelele unei constelaţii în formă de cerc, adică fără sfârşit. Mereu există un nou inceput, mereu există o şansă… Să credeam în ea! Sa credem în aceşti copii şi să-i încurajăm iar atunci cand vor fi foarte aproape de cer sau de marile scene ale baletului să-i chemăm, măcar pentru o clipă a revederii, la noi acasă, în România. Alexandru Marinescu

„Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate in lumina, iesind din intuneric, nespus de noua, proaspata si uluitoare. Este suvoiul de apa care izvoraste limpede  si curat din adancurile fiintei si la care omenirea alearga fara incetare sa-si potoleasca setea idealurilor sale de dragoste, de bunatate, de perfectiune… Impaienjenita de nostalgia amintirilor copilariei, rememorez cu drag angelica imaginea a primilor mei pasi sfiosi in sala de balet. Timida si rusinoasa, ma incadram perfect in grupul de fetite micute si blajine, impartasind acelasi vis: balerina!

Firavii mei pasi mi-au fost calauziti intotdeauna de parinti care, l-a varsta de 5 anisori, mi-au facut cunostinta cu universul magnific al baletului dirijat de aripa magica a D-nei Prof. Simona Baicu. Fascinata si uluita de frumusetea tutu-urilor si de feerica lume a balerinelor, mi-am dat toata silinta sa invat ceea ce doamna profesoara a considerat ca este cel mai bun pentru mine si, speram eu, viitoarea mea cariera pe “portativele” baletului. Imi aduc aminte cum priveam, ore intregi, miscarile gratioase ale fetelor mai mari in sala de balet, si cu emotie, simteam ca drumul meu va fi unul destul de dificil dar merita orice sacrificiu pentru marea mea iubire “baletul”! Acum, privesc in oglinda sufletului emotiile pe care le traiam eu pe vremea aceea, si emotiile care le vad pe chipurile fragile ale fetitelor ce ma privesc uimite de pe marginea salii.

Cu timpul, o noua pasiune si-a facut loc in inima mea. Inotul! Intotdeauna mi-am dat silinta sa obtin rezultate cat mai bune in lucrurile pe care le fac cu placere. De aceea, la scurt timp dupa ce alaturi marii mele iubiri, i s-a alaturat inotul, rezultate excelente au inceput sa apara. Nu am avut o copilarie linistita caci aceasta a fost zilnic impanzita de orele de innot si cele de balet. Ce pot spune?!… Era visul meu! Baletul si inotul! Intr-o fuga continua, viata mea se diviza intre turele de bazin si miscarile gratioase de balet pe briza parului usor umed al mirosului imbietor din apa bazinului, Era o placere! Din pacate,stim cu totii ca nu putem excela in doua domenii diferite de aceea, venise momentul unei decizii importante din viata mea… Baletul sau inotul?! Grea intrebare.. Sufletul meu era cuprins de incertitudini… Solutia salvatoare a venit din partea parintilor, ca de obicei, care mi-au propus sa vizitam Opera Nationala din Budapesta. Cu ochii mari, sclipitori, cuprinsi de o imensa fericire la vederea impunatoarei, somptuasei si fastuoasei cladiri, sufletul meu era complet eliberat de inclestarile incertitudinilor. Acolo! Acolo era locul meu! Avand ocazia sa urc pe acea scena superba, mi-am facut curaj si am pasit usor, parca plutind, imaginandu-ma in viitor intr-un spectacol grandios si maret asemeni visurilor mele.

O noua etapa importanta avea sa urmeze in viata mea, aceea de a fi eleva la Colegiul National de Arta ,,George Apostu’’ Bacau. O puzderie de concursuri atat locale cat si nationale aveau sa-mi certifice faptul ca zecile, poate chiar sutele de ore petrecute in sala de balet nu au fost in zadar. Fiind eleva noua, in clasa a V-a, nimeni nu se astepta de la mine sa aduc scolii premii deosebite. De aceea, la sfarsitului acelui an scolar, D-na Director mi-a inmanat o diploma de excelenta.

Emotii peste emotii, concursuri peste concursuri si uite asa, venise momentul sa particip la un concurs de o mare anvergura numit World Ballet Competition Sibiu, stagiul meu de pregatire fiind alaturi de Francisc Strnad, maestru de balet al Teatrului de Ballet Sibiu si Young Jin Lee -director al Kirov Ballet School Seoul. Astfel in clasa a VI-a  am reusit sa obtin o mentiune intr-un concurs important “Festivalul Tanarului Dansator”, festival ce a avut 37 de concurenti la categoria mea de varsta 12-14 ani.

La Festivalul Neghinita”, avand concurenti din Constanta si Iasi, marele premiu, locul I, la dans clasic, a fost castigat de mine, in anii precedenti  obtinand locul II. Astfel am observat un progres in cariera mea. Acest lucru a fost sustinut si in concursurile urmatoare caci in februarie am participat la ESDU DANCE STAR, obtinand de asemeni locul I cu ,,Pas de Trois din Lacul Lebedelor” si locul II cu “Dans German” alaturi de colegii mei. Martie a fost de-a dreptul surprinzator! Am participat, din nou la World Ballet Competition, unde  studiile predate maestrii de balet Pavel Rotaru , Cosmin Marculetiu si Luba Gulyaeva mi-au imbunatatit tehnica studiilor de balet reusind sa ma fac remarcata printre juriu; balerina Teatrului de Balet Sibiu Aleisha Sibhound Gardner comparandu-ma cu balerinele rusoaice.

Dupa Olimpiada Nationala de Coregrafie, am decis sa vizitez la Budapesta, Hungarian Dance Academy. Fiind si zilele deschise ale academiei , am putut vizita academia in detaliu. Ceea ce m-a surprins aici este faptul ca profesorii si elevii sunt la superlativ: “toti sunt cei mai buni profesori”, “ toti sunt cei mai buni elevi”.  Intr-o sala am fost remarcata de catre o profesoara care mi-a obtinut o auditie unde s-au  aflat maestri de balet ai academiei printre care  Monika Barna si Szilard Macher. Prin urmare, dupa 15 minute de studii, acestia m-au acceptat, oferindu-mi si o bursa completa  pentru anul scolar 2013-2014  si pentru summer workshop-ul organizat de Hungarian Dance Academy, unde Monika Barna a ales sa-i fiu eleva pentru 2 saptamani.

Un nou premiu s-a alaturat colectiei mele in luna mai caci am participat la Concursul National”Primavara Artelor”, concurand cu elevi din Bucuresti, Constanta, Iasi, Braila, Galati si chiar din Cluj, reusind sa ma calific in finala si obtinand primul loc la dans clasic si modern.

Zi de zi imi dau seama ca pasiunea, iubirea mea pentru balet este nemarginita, ca fiecare minut petrecut exersand este o placere si imi dau seama cat de mult adevar strapung cuvintele Marthei Graham, care afirma ca ,, dansatorii exelenti nu sunt buni din cauza tehnicii lor, sunt buni din cauza pasiunii lor”.

Visele mele sunt marete, gandurile mele de viitor – grandioase! Imi doresc sa-mi urmez visul din copilarie si sa ma intorc pe scena Operei Nationale din Budapesta devenind prin munca si efort prim balerina acestei opere!” Kiby

Nume: FORCOS KIBYUSA ALICE

Data nasterii: 16.07.1999

E-mail kibyca@yahoo.com

 

 

 

Premii obtinute:

Dans clasic si contemporan- profesor Simona Simon Baicu

2010

Premiul II- Festivalul National de Teatru, Muzica si Dans,,Neghinita”;

2011

Premiul I- dans modern- Festivalul tinerelor talente;

Premiul II- Festivalul National de Teatru, Muzica si Dans,,Neghinita”;

Premiul III – dans clasic- Festivalul Tinerelor Talente.

2012

Premiul I- Festivalul Tinerelor Talente;

Premiul I- Festivalul National de Teatru, Muzica si Dans,,Neghinita”;

Premiul I-  Sarbatoarea Artelor;

Mentiune – Festivalul Tanarului dansator- Mangalia 2012.

2013

Premiul I – Pas de trois din Lacul Lebedelor- ESDU Dance Star Romania2013;

Premiul  I- Olimpiada Judeteana de Coregrafie;

Premiul I – dans clasic– Concursul National ,, Primavara Artelor’’ ;

Premiul I – dans contemporan – Concursul National ,, Primavara Artelor’’ ;

Premiul I- Poloneza din Lacul Lebedeor- ansamblu – Concursul National ,, Primavara Artelor’’;

Premiul I- Festivalul Tineri Artisti;

Premiul II- Dans German –ansamblu- ESDU Dance Star Romania 2013.

Alte premii :

Premiul III – Concursul National ,, A citi- a sti, a cunoaste si a intelege’’ din cadrul proiectului national ,, Lectura in Impas!” 2011/2012- profesor Roxana Patriche;

Din partea Primarie Municipiului Bacau in cadrul programului  ,,Cine are carte ,are parte!”:

Bursa de Merit  2010-2011;

Bursa de performanta 2011 -2012;

Bursa de performanta 2012-2013.

Hobby:

Pian- profesor Stefana Teodor si Anamaria Zodian

Premiul I – Sarbatoarea Artelor -2012;

Premiul II – Festivalul Tinerelor Talente 2012;

Premiul II – Festivalul tinerelor talente 2011;

Mentiune – Concursul National de Interpretare Pianistica – Bacau 2011.

Pictura –  profesor Daniela Gaftea

Marele Premiul- Festivalul Tineri Artisti – 2013;

Premiul pentru Debut – Salonul National de Primavara al Artei Naive – Bacau 2012;

Premiul Special al Juriului – Concursul National de Grafica si Pictura ,,Vespasian Lungu’’- Braila 2012;

Premiul III – Festivalul Tinerelor Talente – 2012;

Premiul III – Festivalul Tinerelor Talente – 2011.

Inot: Neagu Mihaela, Simona Paduraru si Ovidiu Galeru:

Locul VI -Campionatul National de Sarituri in Apa -2009;

Locul IV- Cupa Bacaului la Inot- 2009.

Articol publicat in 29 iunie 2013, 11:20 AM – Alexandru Marinescu