Cele mai tari competitii de balet din lume

0
1799

Cele mai tari competitii de balet din lume unde ai sansa de a fi selectat cu bursa de scoli sau academii de balet prestigioase sau de a câştiga importante premii în bani şi a fi observat la lucru de pedagogi şi coregrafi de marcă

 

1. Prix de Lausanne

Bazele Prix de Lausanne au fost puse in primavara anului 1972 de Philippe Braunschweig,  Elvire Braunschweig şi Rosella Hightower. Prima competiţie a avut loc în anul 1973. In peste 40 de ani de la înfiinţare, Prix de Lausanne a devenit probabil cea mai puternică platformă de lansare pentru tinerii balerini din întreaga lume care au şansa de a fi formaţi şi de a-şi începe cariera în cele mai bune şcoli şi/sau companii de balet de pe glob.

Website and photo source: http://www.prixdelausanne.org/v4/

O competitie internationala deschisa balerinilor care nu au inca un angajament profesional la care pot participa tineri cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani. Prix de Lausanne reprezinta drumul catre cele mai prestigioase scoli si companii de balet din lume. In urma unei selectii video facute de catre Comitetul Artistic, 75 dintre cei mai convingatori dansatori de pe intreg globul sunt selectati pentru a intra in sistemul competitional. Acesta consta in observarea si jurizarea candidatilor selectati atat de-a lungul unor clase/ore de balet cat si individual, pe scena. Numai 20 dintre acestia castiga dreptul de participa in finala si 6 pana la 8 burse la cele mai prestigioase scoli de balet din lume. Prix de Lausanne este locul in care toti participantii au sansa de a fi vazuti, in cadrul unor auditii, de numerosi reprezentanti ai unor scoli si companii de balet din intreaga lume cum ar fi:

Royal Ballet School – London, UK – www.royal-ballet-school.org.uk

School of American Ballet – NY, US – www.sab.org

Hamburg Ballet School – John Neumeier – Hamburg, Deutschland – www.hamburgballett.de

Royal Swedish Ballet School – Stockholm, Sweden – www.kungligasvenskabalettskolan.se

Zurich Dance Academy- Zurich, Switzerland – www.tanzakademie.ch

– Béjart Ballet Lausanne – Lausanne, Switzerland – www.bejart.ch

Lista completa scoli/companii aici: Scoli partenere; Companii partenere

 

2. Youth America Grand Prix

Infiintat in anul 1999 de fosti doi balerini ai Bolshoi Ballet, Larissa şi Gennadi Saveliev, YAGP este o organizaţie non profit care are ca misiune oferirea de oportunităţi tinerilor dansatori neprofesionişti şi care nu au un contract full-time aşa cum este definit în regulamentul YAGP, cu vârste cuprinse între 9 şi 19 ani, de a fi educaţi în şcoli/academii de balet importante din lume, de a primi premii în bani, de a obţine contracte în companii de balet, de a participa la workshopuri sau de a primi burse. YAGP, deşi are o istorie relativ scurtă în comparaţie cu alte competiţii şi-a câştigat rapid un loc important în lumea baletului datorită susţinerii puternice a sponsorilor, a numeroaselor şcoli de balet din US şi a formării lente dar sigure a unei culturi organizaţionale extraordinare în cea mai puternică economie de pe glob.  O organizaţie  non profit dar care atrage an de an sume considerabile pentru organizarea, desfăşurarea şi susţinerea oportunităţilor şi premiilor pe care le oferă direct sau cu sprijinul partenerilor.

Website: http://www.yagp.org/

Preselecţia candidaţilor pentru marea finală din New York se face în cadrul unor competiţii regionale/continentale cu rang de semifinală.

Bursele oferite la YAGP reprezintă oportunitatea de a studia la unele dintre cele mai importante şcoli de balet din lume:

Canada’s National Ballet School (Canada) – http://www.nbs-enb.ca/

– San Francisco Ballet School – http://school.sfballet.org/

– Princess Grace Academy of Classical Dance (Monaco) – http://www.balletsdemontecarlo.com/

– The Royal Ballet School (UK) – http://www.royal-ballet-school.org.uk/

– The Royal Danish Ballet School (Denmark) – http://kglteater.dk/about-us/den-kongelige-ballet

 

 

3. International Ballet Competition – Varna

Reprezintă în opinia multor pedagogi de balet etalonul competiţional şi cea mai reprezentativă formă de exprimare a unei competiţii profesionale. Este evident că prestigiul acestei competiţii se datorează istoriei bogate, IBC Varna a luat naştere în 1964 fiind cea mai veche competiţie de gen, valorii participanţilor prezenţi de-a lungul timpului, atmosferei de cooperare şi prietenie, spiritului locului. IBC Varna are sprijinul Ministerului Culturii din Bulgaria şi al municipalităţii din Varna. Competitorii sunt recompensaţi cu diplome şi medalii însă este o foarte bună oportunitate pentru tineri de a fi văzuţi şi remarcaţi. Pentru conservatori este cu siguranţă cea mai importantă competiţie de balet din lume întrucât reprezintă „recunoaşterea internaţională a valorii”, în opinia altora este o competiţie care tinde să nu ţină pasul cu vremurile şi aici ne referim, în raport cu Prix de Lausanne de exemplu, la neevidenţierea unor parteneri puternici (şcoli, academii, companii de balet), la caracterul mai degrabă învechit şi neprietenos al siteului şi al modului de comunicare în mediul online (poze profesionale, video, interactivitate în social-media).

Website: http://www.varna-ibc.org/

4. Moscow International Ballet Competition

Competiţie înfiinţată în anul 1969 de legendarii Igor Moiseyev, Olga Lepeshinskaya şi Galina Ulanova şi care se desfăşoară la celebrul Bolshoi Teatr, faimoasa scenă unde tinerii balerini cu vârste cuprinse între 14 ani şi 26 de ani inclusiv au şansa de a fi remarcaţi în locul unde baletul, pe lângă faptul că este o artă, reprezintă în continuare o politică de stat, o anticipaţie a viitorului în arta spectacolului şi în reperele profesionalismului şi progresului în baletul mondial. Preşedintele juriului, începând cu 1973, nu este nimeni altul decât celebrul pedagog, ballet master şi coregraf Yuri Nikolaevich Grigorovich, preşedinte al International Federation of Ballet Competitions şi al „Benois de la danse”, o personalitate remarcabilă. Gândită totodată, din anul 2001, şi ca o competiţie a coregrafilor, IBC Moscow se desfăşoară odată la 4 ani şi reprezintă un standard de excelenţă în balet şi o „celebrare a artei baletului”. Odată cu ediţia din 2013, organizatorii au decis să includă în categoria Junior dansul de caracter avându-se în vedere tradiţia şcolii ruseşti de balet. Candidaţii sunt selectaţi de către Comitetul de Selecţie, în baza unei aplicaţii video, nu mai mult de 150 dintre aceştia fiind acceptaţi pentru a participa la competiţia propriu-zisă. Competitorii sunt recompensaţi cu importante premii în bani, premii speciale  însă a fi remarcat la o astfel de competiţie este echivalent cu recunoaşterea excelenţei şi cu posibilitatea urmării unei cariere la nivel înalt.

Website: http://www.moscowballetcompetition.com/en

Alte competiţii ce capătă încet, dar sigur,  autoritate în domeniu : 

Tanzolymp – Internationales Tanzfestival Berlinanul înfiinţării: 2004; competiţia are loc anual în Berlin şi are 6 secţiuni. De interes pentru dumneavoastră este secţiunea classical dance/neoclassical dance. Concursul este deschis concurenţilor din şcolile private dar şi din şcolile de stat. Există posibilitatea câştigării unor burse complete. Bursele acordate in anul 2013 pot fi vizualizate aici: http://www.tanzolymp.com/index.php/en/scholarships-2013

Website: http://www.tanzolymp.com/index.php/en/

 

 

World Ballet Competition USA – anul înfiinţării: 2007, fondator şi director executiv al Central Florida Ballet, românul Vasile Petruţiu. Reprezintă o platformă de descoperire şi încurajare a talentelor din lumea întreagă dar şi, în particular, de promovare a tinerelor talente româneşti. Parteneriatul dintre WBC şi reprezentanţi ai culturii municipalităţii sibiene fac posibilă existenţa României pe harta internaţională a baletului într-o competiţie de bună calitate din punct de vedere organizatoric, încurajează turismul cultural, reprezentând totodată o bună oportunitate de selecţie prin burse de vara sau de studiu, de câştigare a unor contracte pentru dansatorii profesionişti sau de primire a unor premii în bani. Marketingul acestei competiţii şi motivaţia fondatorului fac posibilă pentru viitor  luarea în considerare a WBC ca una din competiţiile de marcă la nivel mondial.

Website: http://www.worldballetcompetition.com/

Acest articol poate fi preluat numai cu specificarea sursei, a autorului articolului şi a linkului către articol: Balet Romania – Alexandru Marinescu – http://www.baletromania.ro/?p=6939

18 octombrie 2013