Ballet Magazine România

0
1442

În 23 octombrie s-a lansat, deocamdată în versiune online, revista de balet „Ballet Magazine România”, care în „trend” foloseşte un englezism consacrat, „ballet magazine” (de remarcat, totuşi, din fr. „Anglicisme”). Frumos demers, care are, observ, la bază, aceleaşi principii şi în mare parte aceleaşi repere editoriale şi de imagine după care, singur, în urmă cu 7 ani am pus bazele proiectului BaletRomania.ro Diferenţa semnificativă este dată însă de oamenii care susţin acest proiect fie şi numai dacă amintim aici de existenţa unui aşa-numit Consiliu editorial şi artistic. Deocamdată într-o versiune încă „nefinisată”, revista prezintă interviuri cu balerini consacraţi dar şi cu elevi români, tinere talente, care transmit publicului năzuinţele lor în legătură cu baletul clasic. Cel puţin aici remarc dinamica acestei reviste, şi anume contactul direct cu cei care însufleţesc baletul clasic românesc. De asemenea, implicarea unor oameni cu nume şi care cunosc fenomenul cu mult mai bine decât un simplu baletoman asigură, cu siguranţă, premisele pentru existenţa unei reviste cu adevărat profesioniste care-şi va găsi probabil şi resursele financiare, de „business” şi umane necesare unei lungi şi promiţătoare existenţe.

Eu rămân însă la proiectul meu de suflet, BaletRomania.ro, cu speranţa că voi avea, poate, puterea în viitor să (re)însufleţesc lumea baletului prin cuvintele mele şi cu stilul meu „altfel”. Dar pentru asta, eu sau alţii precum sunt eu, au nevoie de o motivaţie puternică şi, de ce să nu spun asta (?), de emoţie (!), pentru a prezenta o lume care, de cele mai multe ori, nu se mai ridică la rangul aşteptărilor unui simplu amator de balet clasic.

Prefer să văd, cu sufletul şi cu mintea, cum va arăta cu adevărat România îmbrăţişată de o lume întreagă, dar având în fibră o temelie trainică şi curată. Şi cine oare va putea edifica această temelie? Nu este vorba oare de cei mulţi şi foarte mulţi care „poartă” vorba şi fapta lor departe de casă? Care, doar cu numele sunt români, dar prin educaţie, graţie şi scară a valorilor respiră un cu totul aer, un aer curat, pur, occidental sau atlantic, o lume în care luptă, suferă, râd sau plâng, dar care le recunoaşte cu adevărat valoarea! Prefer să visez la o Românie universală, altfel decât la o Românie naţională şi prizonieră unei birocraţii excesive, unor tipare conservatoare şi unor aspiraţii particulare. Este România despre care se vor scrie cuvinte fără cusur şi în care vor conta cu adevărat talentul şi aptitudinile, iar nu „înaltele studii” ori „măruntele interese”.

Bucuria şi măreţia unui act artistic sau a unui act creator nu pot şi nu trebuie să încapă doar în limitele unor graniţe. Sunt cu adevărat altfel, atunci când despre acestea vorbeşte o planetă…! Este România pe care mi-o doresc. Până atunci însă… există baletromania.ro şi balletmagazine.ro 🙂

Succes, https://balletmagazine.ro!

Alexandru Marinescu – BaletRomania.ro, 23/10/2019