Ana Maria Gergely, incantatoarea balerina

0
1409

Ana Maria a simtit si a stiut din prima clipa ca baletul este facut pentru ea.

Publicat în: 3 Iun, 2012 @ 21:21

Marea, valurile, artele si istoria fac din Constanta un taram al valorilor si legendelor. 

Ana Maria Gergely s-a nascut pe 17 mai 1996 in  Constanta si reprezinta varful unei generatii de balerini.  Miscarile Anei Maria sunt precum ale unui pescarus, cand line si pline de gratie cand precum un zbucium si pline de forta. Ana Maria nu este capabila numai de a dansa conform unei partituri ci simte muzica si „imbraca” astfel dansul in culori de curcubeu si in glas de sirena.

Ana Maria este, fara indoiala, unica si, de aceea, exista in BaletRomania. Prezenta ei aici sau cuvintele despre ea nu vor insemna decat o dulce amintire si un zambet atunci cand Ana Maria va pasi pe mari scene ale lumii iar fiecare pas al ei va scrie o istorie de aur a baletului romanesc, istorie din care va face parte si incantatoarea balerina.

Alexandru Marinescu – BaletRomania 

„De Crăciun, când aveam eu vreo patru anişori, am primit o casetă video cu «Spărgătorul de nuci» şi mi-a plăcut foarte mult. M-am uitat la casetă şi am încercat şi eu să dansez prin casă, iar apoi i-am spus mamei că vreau să fac balet. La început, am făcut doi ani de balet la Palatul Naţional al Copiilor, apoi cu doamna profesoară Magdalena Rovinescu  iar din clasa aV-a am venit la «Floria Capsali»”.

Ana Maria a simtit si a stiut din prima clipa ca baletul este facut pentru ea.  De la 5 ani a intrat in aceasta lume frumoasa. Talentul si calitatile ei au reusit sa atraga atentia inca de la inceput incurajand-o sa mearga mai departe.

La varsta de 7 ani intra in ansamblu “Studio M” condus de d-na Magdalena Rovinescu la Opera Nationala Bucuresti.  D-na Magdalena Rovinescu a fost prima profesoara de la care a invatat primii pasi de balet si care i-a deschis poarta catre aceasta lume frumoasa. La sfârşitul fiecărui an, pe scena Operei Nationale  munca Anei Maria  a fost  aplaudată şi recunoscută în spectacolul devenit deja tradiţional “Magazinul de păpuşi” si nu numai.  Sub indrumarea d-nei Magdalena Rovinescu, Ana Maria reuseste sa castige Premiul I si bursa la Ajkun Ballet Theatre New York si Premiul de Popularitate la Concursul International Danza Europa 2010 – San Marino.  La varsta de 11 ani Ana Maria este acceptata la Liceul de Coregrafie Floria Capsali  la clasa d-nei profesoare Anca Mandrescu. Ana Maria a colaborat cu Opera Nationala in spectacolele Corsarul si Alba ca Zapada si cei sapte pitici.  Pentru competitiile internationale s-a pregatit cu Prim Balerina Corina Dumitrescu.

In anul 2010 si 2011 Ana Maria castiga Premiul I  la Olimpiada de Coregrafie si Arta Teatrala desfasurate la Constanta si Timisoara. Tot in anul 2010 castiga Premiul  OUTSTANDING ARTISTRY AWARD la Concursul Youth America Grand Prix semi-finala Paris si se califica in  Finala de la New York 2011. La New York reuseste sa se califice in runda finala in primii 20 de concurenti din lume la categoria junior  castigand o bursa la Bolshoi Ballet Academy’s summer intensive. In urma acestui stagiu din cei peste 100 de studenti, Ana Maria  primeste invitatia de a studia pentru un an la Bolshoi Ballet Academy, la Moscova.

 

La sfarsitul anului scolar  2010-2011 Ana Maria danseaza in Gala Liceului de Coregrafie Floria Capsali. In urma prestatiei este invitata cu bursa la Academia de Balet  Scala din Milano, de catre Directorul Frederic Olivieri.

Dupa un an plin de succese, Ana Maria accepta bursa de studii la Staattliche BalletSchule Berlin pentru anul scolar 2011-2012. Dupa trei luni ca studenta la Berlin, castiga Medalia de Aur la concursul  Intern Ballettwettbewerb  iar in luna februarie castiga Medalia de Argint la Concursul International TanzOlymp 2012.

In decursul acestui an, Ana Maria a dansat in Gala Staattliche Balletschule la Teatrul de Stat din Schwerin si la Teatrul de Stat din Cottbus iar ultima Gala urmand a fi in zilele de 4 si 5 iunie 2012 la Opera Comica din Berlin.

De curand, Ana Maria a primit o bursa la Kirov Academy Ballet of  Washington DC pentru anul scolar 2012-2013.

Visul Anei este sa ajunga Prim Balerina intr-una din marile Companii de Balet din lume

Succes, Ana Maria!!

UPDATE 13 iunie 2013

La un an de la publicarea articolului, Ana Maria ne scrie despre experienta sa la Berlin, despre viata si provocarile unei balerine si despre emotiile sale. Aflam cu bucurie de la Ana Maria de realizarea unui pas important in cariera.  „Incantatoarea balerina” a avut de ales intre trei institutii prestigioase de balet iar inima si pasii sai vor merge spre English National Ballet. O performanta extraordinara a Anei Maria, un copil care zi de zi „vorbeste” in pasi de dans, departe de tara, despre Romania si romani. Imaginea Romaniei, despre care ne place sa vorbim cu emfaza de atatea ori, este creata fara prea multa vorbarie, cu modestie, munca, talent si onoare, departe de tara nu intre granitele Romaniei unde astfel de oameni ar trebui sa fie valorizati. Zi de zi acesti copii reprezinta cultura si educatia nationala fara a cere in schim nicio recompensa. Oare nu merita insa macar respectul, lauda si modestele noastre cuvinte de bine? Multumesc, Ana Maria! Alexandru Marinescu, 13.06.2013, 11:48 PM

„Cei doi ani, la Berlin, au fost o experienta noua, frumoasa si grea in acelasi timp. Spun experienta „noua” pentru ca totul era nou pentru mine: limba, colegii de clasa, colega de camera, profesorii si nu in ultimul rand, orasul Berlin. Spun experienta „frumoasa” pentru ca scoala mi-a dat oportunitatea de a invata si a dansa diverse variatii care poate nu le-as fi dansat, pentru ca am reusit sa-mi indrept unele defecte pe care le aveam, pentru ca am invatat cu profesori care au fost primi balerini ale unor renumite companii de balet din lume si din experienta lor scenica am invatat multe lucruri bune, pentru ca am avut ocazia sa intalnesc si sa vad doua dintre balerinele celebre ale lumii Svetlana Zakharova si Polina Semionova, care m-au facut sa plang dar in acelasi timp sa-mi doresc sa merg mai departe. Spun experienta „grea” pentru ca este tare greu sa stai departe de parintii tai atunci cand esti un strain printre straini.

In primavara aceasta am avut de ales dintre cele trei scoli unde am aplicat si am fost acceptata: John Cranko Balletschule, Bolshoi Ballet Academy si English National Ballet School. Intotdeauna mi-a placut sa vizionez baletul Regal si unul din visele mele a fost sa studiez la Londra si am ales English National Ballet School. Am fost foarte bucuroasa sa aflu ca am fost admisa si premiata cu bursa completa de studii oferita de Institutia Guvernamentala Britanica Dance and Drama Award.

Dar pana la sfarsitul anului scolar mai sunt atatea ore de studii si de repetitii pentru ca pe data de 24 iunie 2013 la Opera Comica din Berlin va avea loc Gala Staatliche Ballettschule unde voi dansa pentru ultima oara alaturi de aceasta minunata scoala pe care o recomand cu mare drag pentru cei care sunt doritori.

Va astept la Gala si ne vedem din septembrie la Londra! ” Ana Maria Gergely

UPDATE 6 octombrie 2014

Motto: A mai trecut un an…Ana Maria respira in continuare pentru visul sau. Inca un pas intru realizarea acestuia. Se afla in locul unde visurile balerinilor prind contur si, de multe ori, capata stralucire. Bafta, Ana Maria! Alexandru Marinescu 

„Acum un an si ceva povesteam experienta mea de la Berlin iar azi a venit momentul sa va povestesc experienta mea dupa primul an de studiu la Londra. Da…. azi sunt eleva in anul 2 la English National Ballet School din Londra si sunt fericita ca am ajuns in locul mult visat. Este una dintre cele patru scoli de prestigiu din Marea Britanie si comparativ cu Berlinul aici m-am adaptat si integrat mult mai usor si lucrul acesta m-a facut sa ma ENB Ana Maria Gergelysimt foarte bine. Sunt mandra sa spun ca sunt singura romanca din scoala si una dintre putinele eleve cu bursa integrala de studii. Anul 1 a fost un an de adaptare si de invatare a metodei de predare RAD eu venind de la metoda Vaganova si mi-a fost putin greu dar m-am adaptat repede. In programa scolara avem ora de Coregrafie. Pentru prima data am invatat sa creez coregrafii si m-a capturat aceasta latura si sper sa mi-o dezvolt cat mai mult. Am fost aleasa sa-mi dansez propria coregrafie in spectacolul de Craciun si lucrul acesta mi-a dat incredere in mine iar in spectacolul aniversar din vara am fost aleasa sa dansez solistica din creatia coregrafica Mozart Allegro. A fost un sentiment placut, o recunoastere a talentului si a muncii mele ca merit sa fiu in acel rol. Fiind o scoala vocationala programa scolara este una foarte ampla cuprizand toate orele de specialitate necesare dar si ore de teorie pentru pregatirea viitorilor balerini. Am avut nenumarate ocazii sa vad balerini renumiti precum Marianela Nunez, Natalia Osipova, Steve McRae, Carlos Acosta, Tamara Rojo si multi altii in spectacolele de la Royal si ENB. Cu unii dintre ei am avut ocazia sa facem studii si este minunat sa-i pot vedea live pe acesti mari artisti. In anul 2 programul este mult mai intens avem alti profesori si desi am inceput anul de o luna ma simt de parca ar fi trecut doua luni. :)) sunt zile cand stau pe poante si 6 ore. Anul acesta voi avea doua examene unul acum in toamna si unul in primavara. Examenele sunt grele si spun lucrul acesta pentru ca nu esti examinat de profesorii de la clasa sau de staful din scoala ci de persoane de specialitate din afara scolii si lucrul acesta iti da emotii. Una este sa te examineze cineva care te-a mai vazut la ore si alta e cand te examineaza cineva care te vede pentru prima data. Dar am reusit si am avut un rezultat mai bun decat notele profesoarei mele. :)))  In fiecare an elevii anului 2 pregatesc un balet si anul acesta vom pregati baletul „Lacul Lebedelor” in colaborare cu compania de balet English National Ballet cu care vom pleca intr-un turneu in Marea Britanie. Abia astept! Experienta aceasta ne va ajuta ca sa ne adaptam la stilul de viata a unui balerin profesionist. Sunt fericita ca ma aflu aici intr-un mediu placut si ca am sansa sa ma perfectionez. Am visat sa ajung la Londra si azi sunt aici dar inca sunt la inceputul drumului si stiu ca nu este usor de strabatut dar sper ca visul meu sa se implineasca!” Ana Maria